Friends in Kenya.

In maart 2011 reisden wij voor de eerste keer naar het prachtige Kenia om onze zoon in onze armen te sluiten. In verband met de adoptieprocedure woonden wij daar 6 maanden. Deze maanden stond voor ons in het teken van wennen en hechten, we werden er 1 gezin. Om boodschappen te doen hadden wij een taxichauffeur nodig en wij kwamen in contact met Kim. Een enthousiaste en vriendelijke man. Onze band werd sterker toen wij Kim vroegen om met zijn auto de omgeving van ons dorp te laten zien. We dronken samen een soda bij het strand en toen stelde Kim voor om zijn huis te laten zien, ons voor te stellen aan zijn vrouw Mama Joy en hun dochtertje Joy. We waren enorm onder de indruk van de lieve vrouw die ons welkom heette in hun kleine huisje. Het verschil tussen onze Westerse maatstaven en de Keniaanse cultuur was voor ons zo zichtbaar. We maakten kennis met kleine Joy, we kregen drinken aangeboden en we kletsen wat. We namen afscheid van Mama Joy en toen Kim met ons richting de gate van het compound reed, zag ik via mijn achteruitkijkspiegel dat Mama Joy de auto achterna rende. Ik opende mijn raam en ze zei: “laat gasten nooit met lege handen naar huis gaan.” We kregen een zachte doek waarmee je een baby kan inwikkelen. Het raakte mij enorm.

Vanaf dat moment ontstond er een nieuwe vriendschap. Regelmatig nodigden wij Kim, mama Joy en Joy uit voor een drankje of om bij ons te komen eten. Toen ons verblijf in Kenia er bijna op zat namen wij hen mee uit eten naar het restaurant waar wij bijna dagelijks kwamen. Voor ons zo gewoon. Voor hen een koninklijke maaltijd. Mama Joy liet weten dat het etentje nog mooier was dan haar bruiloft. We namen afscheid, niet wetende of we elkaar ooit weer zouden ontmoeten. Mama Joy verzekerde mij: als God het wil.

In 2014, net na de geboorte van Faith, het tweede dochtertje van Mama Joy en Kim reisden wij opnieuw naar Kenia. Dit keer mochten wij onze dochter in onze armen sluiten, waarna wij 1 jaar in Kenia woonden voor het adoptieproces. In dit jaar werd de band tussen mij en Mama Joy sterker. Regelmatig zochten wij elkaar op, speelden onze kinderen samen, maar werkten wij ook samen. Mama Joy had het nummer ‘Mtoto ni baraka‘ (kinderen zijn een zegen) geschreven en vertelde dat ze extra inkomsten voor haar gezin wilde genereren door het verkopen van haar muziek. Samen gingen wij de studio in voor de opname van haar eerste cd en planden wij momenten waarop wij de videoclip konden opnemen. Het was niet altijd makkelijk om 1 jaar lang in Kenia te wonen, maar door de power en de wilskracht die mijn vriendin Mama Joy uitstraalde werd ik geraakt. Ze is een groot voorbeeld voor mij.

Een droom kwam uit toen wij in februari 2019 voor een rootsreis met onze twee kinderen naar Kenia reisden. Opnieuw genoten wij van de indrukwekkende en prachtige Keniaanse cultuur. De cultuur, de geur, de warmte, de vriendelijkheid. Het is niet in woorden uit te leggen. Nog geen dag in Kenia en we zochten Mama Joy op in haar winkeltje. Met een temperatuur van 30 graden én kippenvel omarmden wij elkaar na 3,5 jaar weer. Wat was het fijn om elkaar weer te zien en te kunnen aanraken. In de korte tijd die we hadden hebben we elkaar veel opgezocht en hebben wij veel kunnen bespreken.

Als fotograaf en vriendin van leek het mij onwijs waardevol om het gezin van Mama Joy te verrassen met een fotoshoot. In 2011 en in 2014/2015 reed ik bijna dagelijks langs een vervallen hotel, aan de rand van de beach road. Hoewel het strand ook geen verkeerde shootlocatie is, dit hotel zou het 100% gaan worden! Het is er robuust, en de kleuren…. wauw! We planden een moment in de vroege ochtend om 8 uur. Qua temperatuur leek mij dat het verstandigst, en daarnaast wou ik ook Kim niet weerhouden van zijn taxi opdrachten en dus zijn inkomsten.

Wat was het gaaf! Ondanks dat ik in het Engels moest communiceren lukte het goed om Moment Design toe te passen. Het was heel gezellig, ik gaf passende invites en daarmee werd de sfeer nog fijner én de foto’s GE WEL DIG! Lieve Mama Joy, bedankt dat je in mijn leven bent gekomen. Je inspireert mij door jouw doorzettingsvermogen en jouw wilskracht. Big hug!

INTERESSE >

© Hanneke Bloem Fotografie I Natuurlijk licht, fris, puur én kleurrijk I Met spontaniteit en veel enthousiasme gemaakt.

Spring naar toolbar